Životní příběh: Vzácné okamžiky života

Od malička jsem měl vášeň pro sport. Už od pěti let jsem se zapojil do fotbalu a hokeje na závodní úrovni, a postupně jsem se propracoval i ke světu bojových sportů. Sport mi dodával radost, pohyb a posiloval mé fyzické i mentální schopnosti. Teď mi je 53 let a pohyb je stále nedílnou součástí mého života.

Včera jsem podstoupil preventivní zdravotní prohlídku. Byla to povinnost, i když jsem se cítil zdravý. Všechna vyšetření ukázala, že je se mnou vše v naprostém pořádku, ale při rozhovoru s lékařem jsem se dozvěděl jednu novinku. Mám dědičně vysokou hladinu cholesterolu, která nyní dosahuje hodnoty nad 8.

Celý život jsem se vyhýbal užívání léků a snažil se žít zdravě. Byl jsem přesvědčen, že moje strava je vyvážená a zdravá, ale musel jsem přijmout skutečnost, že potřebuji léky ke snížení hladiny cholesterolu. Každý den teď musím brát tablety a čekat, jak na ně bude reagovat mé tělo. Jeden z nových léků, které mi byly předepsány, se jmenuje Rosucard.

A přes to vše, mi dnes ráno moje mysl říká, abych zůstal doma, ale mé tělo toužilo po pohybu. Bylo mi jasné, že běhání může být pro mě rizikové, ale rozhodl jsem se naslouchat svému tělu. Nazul jsem si běžecké boty a vyrazil ven. Přes všechny obavy jsem se rozhodl zaběhat 4,5 kilometru v dusném a teplém počasí. Chtěl jsem zjistit, jak mé tělo bude reagovat na nový lék a jestli se objeví nějaké nežádoucí účinky.

Dnes jsem si znovu uvědomil, jak důležité je být psychicky připraven na smrt. Zvláštním způsobem jsem cítil, že jsem schopen přijmout myšlenku na konec svého pozemského putování. Ale mé srdce mi stejně říká, že bych raději zemřel při běhání než pasivně na gauči. Však znáte mé osobní kouzelné heslo „Pochoduj nebo zemři“.

Tato zkušenost mi připomněla, jak vzácné jsou sekundy našeho života. Neměli bychom je brát jako samozřejmost. Měli bychom se starat o své zdraví, naslouchat svému tělu a pravidelně absolvovat preventivní prohlídky. Nikdy bychom neměli přát smrt druhým, ale naopak bychom si měli přát dlouhý a plný život, jak pro sebe, tak pro ostatní.

Mým hlubokým přáním je, abychom si každý den uvědomovali hodnotu našeho života a naplňovali ho láskou, radostí a příležitostmi. Chci dál prozkoumat svět, zažívat dobrodružství, sdílet radost s ostatními a žít s nadějí a optimismem. Ať jsou celkově naše životy plné vzpomínek a smysluplných okamžiků, které nás budou provázet až do konce našich dnů. Žít naplno každý den, je to, na čem opravdu záleží.